sâmbătă, 1 februarie 2014

Multiple întrebuinţări


 
Oamenii mereu s-au întrebat "ce a fost mai întâi, oul sau găina?" , însă eu am fost curioasă şi de alte amănunte despre ou. Să vă relatez pe scurt ce am aflat:
  • Coaja oului este prevăzută cu pori, sub coajă se găsesc două pelicule, una înveleşte albuşul, iar cealaltă este aderentă de coajă, astfel, la capătul bombat al oului, între cele două pelicule ia naştere "camera de aer".
Acum întelegem acea metodă de a verifica dacă un ou este proaspăt, punându-l într-un bol cu apă. Dacă oul stă pe fundul bolului înseamnă că este perfect, întruncât camera de aer este mică. Însă cu cât oul este mai vechi, cu atât prin porii din coajă a pătruns mai mult aer, săculeţul de aer fiind mărit, astfel oul pluteşte.
Pentru cei care nu au răbdarea necesară pentru a face testul cu bolul de apa, oul mai poate fi verificat atunci când îl spargem într-un vas şi observăm integritatea componentelor, iar gălbenuşul este situat central. Dacă albuşul este tulbure sau are o vârscozitate scăzută, sau dacă galbenuşul nu este perfect delimitat, să nu mai spun despre miros, înseamnă că oul nu mai poate fi folosit.
Încă ceva, odată cu aerul, prin porii din coajă pătrund şi mirosurile, astfel este indicat să nu păstrăm ouăle în apropierea cepei, deoarece riscăm ca o viitoare prăjitură să aibă un gust/miros de ceapă, şi nimeni nu işi doreşte acest lucru, nu?
Înainte de a incepe gătirea ouălelor în orice fel, acestea trebuie scoase din frigider cu cel puţin o oră.
  • Oul este un aliment complet, deoarece conţine toţi factorii de nutriţie. Albuşul conţine cantităţi mari de apă şi proteine, şi un procent mai mic de substanţe minerale şi glucide. Gălbenuşul conţine pe lângă aceste componente şi o cantitate mare de lipide.
Astfel se explică de ce atunci când dorim să batem albuşurile spumă este esenţial să avem un castron degresat şi să separăm perfect gălbenuşul de albuş.
Din punct de vedere alimentar, despre gălbenuşul de ou, se poate spune că este mai sănătos crud decât preparat termic (invers decât la albuş). Gălbenuşul crud al oului proaspăt de găină, are valoare dietetică şi nutritivă deosebită, aducând beneficii organismului. 
  • Ouăle din comerţ pezintă pe coajă, data producerii şi alte informaţii codate numeric. Prima cifră din codul de pe coaja oului dă informaţii despre modul de hrănire şi condiţiile de viaţă a găinilor ouătoare, astfel aceasta poate să fie 0, 1, 2 sau 3; 0 reprezentând ouăle ecologice, iar 3 ouăle provenite de la păsări hrănite cu concentrate semisintetice, crescute pe o suprafaţa mai mică decât o coală de hartie A4
S-a demonstrat că ouăle nu trebuie păstrate neapărat la frigider, este indicat sa fie conservate în loc răcoros (până la 20C), întunecat şi uscat.
În încheierea acestui articol, vă atrăt cum am aflat eu, recent, că trebuie să fierbem un ou, sper să încercaţi şi voi.
 
Când gătim, trebuie să evităm ouăle răscoapte (over-cooked). Majoritatea gospodinelor, când fierb ouăle, pun apa la fiert şi în momentul în care aceasta dă în clocot pun ouălele reci, direct de la frigider, motiv pentru care de multe ori ouăle se sparg. Nu contest această metodă, dar rezultatul este sec, un ou răscopt, uscat, înecăcios. Metoda următoare are drept scop un ou gătit ferm, dar cu gălbenuşul uşor umed, cremos.
 
 
Aveţi nevoie de:
 
un ou proaspăt  (la temperatura camerei)
crăticioară cu capac
apă rece
cronometru
 
Metodă de preparere
 
Puneţi oul în crăticioară şi turnaţi apă rece, cât să îl acopere în întregime, pentru a se fierbe uniform. Porniţi focul şi aşteptaţi să dea în clocot. Din acel moment opriţi focul, puneţi capacul şi aşteptaţi 10-13 minute. 

După acest timp mutaţi oul în apă rece ca gheaţa, pentru a opri procesul de fierbere. Ceea ce urmează este firesc...
Mai multe forme de a găti ouăle veţi găsi la rubrica Mic dejun
 

Un comentariu: